Er wordt tegenwoordig vaak gewaarschuwd om goed op te letten bij je activiteiten op internet. Maar waar moet je dan op letten? Op allerlei websites is er wel wat van te lezen en ik heb voor u wat samengevat. Denk je ik weet alles wel van dit onderwerp, lees dit dan niet 😊. Toch nieuwsgierig, lees dan verder


1. Wees voorzichtig met ieder bericht of mail dat u binnenkrijgt. Ook bekenden kunnen mail sturen die besmet is met een virus. Zorg daarom altijd voor een goede virusscanner en malware scanner. Open nooit zomaar een link die in de tekst staat, maar ga zelf naar de betreffende website. Ik zal daarom ook geen linken in de nieuwsbrieven meer zetten.

2. Zorg voor een goede firewall. In principe is die wel ingeschakeld op een nieuwe pc, of hij zit bij in het antivirusprogramma als u een betaalde versie nam, maar check dat wel. Met een goede firewall kunt u de meeste ‘aanvallen’ voorkomen. Neem wel de tijd om de firewall goed in te stellen, zodat de kans op infectie zo laag mogelijk is. Kunt u het zelf niet, vraag dan hulp.

3. Zorg wel dat de updates altijd geïnstalleerd worden. Meestal komen die vanzelf binnen en worden ze ook wel geïnstalleerd, maar dat is zelf in te stellen. Verzeker u ervan dat dit ook goed gebeurd is bij uw "apparaat". Computercriminelen  verzinnen steeds iets nieuws en die updates worden gestuurd om dat te bestrijden. Meestal is op internet wel op te zoeken hoe dat instellen moet.

4. Ga nooit op allerlei websites zomaar uw gegevens invullen. Kijk of dat nodig is, of u dat echt wilt en kijk dan eerst of het adres van de website bovenin de balk wel klopt. Er zijn veel "Nepwebsites". Zoek daarom ook zelf naar de website waar u heen wilt en doe dat niet door op een link te klikken in een mail.

5. Download geen bestanden van internet als je niet zeker bent van de bron. Gratis producten zijn vaak niet voor niets gratis en te mooi om waar te zijn is dus ook vaak echt te mooi. Downloads kun je ook meteen controleren met je virusscanner. Die moet dus natuurlijk ook altijd geüpdatet zijn.

6.  Sluit uw internet verbinding af als u uw computer / laptop etc. niet gebruikt. Ook als u er zelf niet op werkt kan uw pc besmet raken.

7. Er wordt veel gewaarschuwd voor  ‘phising’ berichten: ” Criminelen sturen nepmails van uw bank. In mail van uw bank zal nooit staan dat je direct moet inloggen om "een probleem" te verhelpen.” Er is natuurlijk al erg veel gewaarschuwd voor berichten van banken, maar evengoed hoor je bij programma’s als Radar en Kassa dat mensen weer veel geld zijn kwijtgeraakt.

8. Wees ook voorzichtig met filmpjes die op allerlei sociale chatsites worden rondgestuurd. Ook daarin kan een virus zitten!

Samengevat: kijk goed uit wat u doet, denk goed na over wat u plaatst, allerlei vrienden die zich opdringen en die u niet kent zijn meestal geen vrienden.

Hulp nodig bij mailen? Af en toe krijgen we nog berichten van leden die problemen hebben met het ontvangen en versturen van mail. Wil het u niet lukken, ook niet met hulp van bv. kinderen, buren of kennissen, neem dan contact op en wellicht kunnen we een oplossing vinden. Meestal in elk geval als u zelf een pc / laptop etc. met internetverbinding heeft. 

You have no rights to post comments